Komainu werd voor het eerst aangekondigd in mei 2018. De bedrijven die deel uitmaken van de joint venture zijn onder andere Ledger, een hardware portemonnee en een crypto-activabeveiligingsbedrijf, Coinshares, een crypto-investeringsfonds, en Nomura, een in Japan gevestigde wereldwijde investeringsbank.

Komainu richt zich op het combineren van de high-end ervaring van traditionele bewaarneming met state-of-the-art technologie om te voldoen aan de institutionele eisen en beweert de eerste gereguleerde digitale activa bewaarneming oplossingen „gebouwd door instellingen voor instellingen“ te zijn.

Het woord Komainu verwijst naar een paar standbeelden die op leeuwen lijken en die in het Engels vaak leeuwenhonden worden genoemd, die de ingang van veel Japanse Shinto Shrines bewaken. De naam weerspiegelt de missie van de bedrijven om de institutionele crypto activa te beschermen, evenals het hybride karakter van het aanbieden van crypto diensten aan oude financiële instellingen.

In de traditionele financiële markten is een bewaarder een financiële instelling die een beveiligde opslagdienst voor financiële effecten aanbiedt. Het doel is om het risico van verlies of diefstal te minimaliseren. In de blokketen bieden bewaarders dezelfde diensten aan en zijn ze vaak op maat gemaakt voor institutionele crypto-activabeleggers.

Crypto-bewaarders slaan crypto activa veilig op voor beleggers die het potentiële verlies van fondsen door een gebrek aan technische expertise willen minimaliseren of die wettelijk verplicht zijn om een gekwalificeerde bewaarder te gebruiken. Vanwege de technische uitdagingen die gepaard gaan met het veilig opslaan en beheren van crypto-activa, bieden crypto-bewaarders een uiterst belangrijke dienst aan.

Komainu wordt geleid door CoinShares Co-oprichter en Chief Executive Officer Jean-Marie Mognetti. Andere opmerkelijke medewerkers zijn onder meer Chief Information Security Officer Andrew Morfill, voormalig wereldwijd hoofd van de cyberverdediging bij Banco Santander, en hoofd van Regulatory Affairs Susan Patterson, die voorheen bij Credit Suisse en UBS werkte.

Wat dit partnerschap heeft benadrukt is de behoefte aan geloofwaardige en solide dienstverleners om de deelnemers aan de industrie te ondersteunen,“ zei Mognetti in een verklaring. „Komainu overbrugt het gat door financiële expertise en mogelijkheden voor institutionele klanten te brengen om zich zeker te voelen dat hun activa in veilige handen zijn„.

Komainu is opgenomen in Jersey, een zelfbesturend eiland tussen Frankrijk en Engeland, en wordt gereguleerd door de Jersey Financial Services Commission. Het land staat bekend om zijn vooruitstrevende regelgeving voor fintech- en cryptobedrijven.

In een telefonisch interview met Reuters verklaarde Mognetti: „We hebben het platform vier tot vijf maanden lang met een beperkt aantal klanten uitgeprobeerd en zijn nu bezig met de lancering van nieuwe klanten„. De lancering van het bedrijf komt in een tijd van toenemende institutionele interesse in digitale activa. Grayscale, een institutioneel gerichte Bitcoin-trust, bereikte een recordhoogte voor de kwartaalinstroom in al hun crypto-fondsen voor het eerste kwartaal van 2020, ondanks de onzekerheden in de wereldeconomie die door COVID-19 werden veroorzaakt.

Komainu beweert een voordeel te hebben ten opzichte van concurrerende institutionele crypto-bewaarders door zijn vermogen om te integreren met de technologiesystemen die al door grote financiële instellingen worden gebruikt.

Verschillende grote financiële instellingen, waaronder Nomura, hopen dat traditionele activa zoals obligaties of aandelen kunnen worden gedigitaliseerd en uitgegeven met behulp van blokketentechnologie om kosten te besparen en sommige processen te vereenvoudigen. Het gebrek aan back-office diensten van grote financiële dienstverleners heeft lange tijd een bredere toepassing van digitale activa in de weg gestaan.

Komainu-diensten worden alleen aangeboden aan klanten die geslaagd zijn voor anti-witwas- en kapitaalherkomstcontroles. Nu er steeds meer geld wordt witgewassen met behulp van cryptocentrische valuta’s, is het voor het behoud van de status van Komainu als instelling die zich aan de regels houdt, absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de in bewaring gegeven activa een legale herkomst hebben. De CEO van het grootboek, Pascal Gauthier, zei in een verklaring dat „instellingen op zoek zijn naar compliance en veiligheid als het gaat om de bewaring van digitale activa„. Hij voegde eraan toe dat, zonder de juiste beveiliging, „de digitale activa van instellingen tegen hen worden bewapend.

Zowel Fidelity, een multinational op het gebied van financiële diensten, als BAKKT, een Bitcoin Evolution futures platform, hebben het afgelopen jaar institutionele crypto bewaardiensten gelanceerd. Nomura’s toetreding tot de crypto custodian diensten volgt een crypto-asset benchmark voor Japanse beleggers, die het bedrijf in januari van dit jaar lanceerde. Het bedrijf zit ook in de raad van bestuur van het blokketennetwerk Hedera Hashgraph, samen met Google en Deutsche Telekom.

De afgelopen jaren is het beheer van digitale activa die tegemoetkomen aan de behoeften van institutionele beleggers sterk ontwikkeld. Hoewel de specifieke lijst van diensten verschilt van de ene aanbieder tot de andere, biedt de meerderheid van de crypto-bewaarders een oplossing voor bedrijfsklare gekoelde opslag, vorkbeheer, activaverzekering en 24 uur per dag klantenservice. Sommige bewaarders, zoals Coinbase Custody, bieden ook ondersteuning bij de inzet en deelname aan het beheer van de keten.

Op de markten voor digitale activa vormen SEC-geregistreerde cryptohedgeregistreerde fondsen, blockchain durfkapitaalbedrijven, RIA’s en family offices het grootste deel van de klanten die digitale activa in bewaring nemen. Het aantal pensioenfondsen en beleggingsfondsen dat investeert is nog steeds klein, omdat de wettelijke belemmeringen voor het beleggen in risicovolle alternatieve activa voor dit soort fondsen nog steeds aanzienlijk zijn.

Met een gezond aantal gekwalificeerde crypto-bewaarders om uit te kiezen, waaronder enkele die worden gesteund door grote Wall Street-bedrijven, worden de barrières voor institutionele beleggingen in de cryptokapitaalruimte geleidelijk aan verlaagd.

Onderlinge fondsen en verzekeringsfondsen, die een aantal van de strengste beleggingsbeperkingen hebben, kunnen zich binnenkort misschien gaan wagen aan digitale activa nu de technische en cybersecurity risico’s van het aanhouden van crypto-activa niet langer een probleem zijn.